pátek 24. října 2014

Percy Jackson - Moře Nestvůr


Stejně jako u prvního dílu (Zloděj blesku) můžete očekávat příliv napětí a dobrodružství, doplněný o spoustu komických situací. Tentokrát mi ale více prvků v knize připomnělo příběhy o Harry Potterovi. Dnes je však již těžké psát fantasy knihu, která se Pottera ani letmo nedotkne.

Percy Jackson – Moře nestvůr

Na začátku se Percy ocitá opět ve své škole, tentokrát však bez Grovera, který zmizel. Našel si zde nového kamaráda Tysona, který je ovšem oproti ostatním kontrastně veliký a bydlí na ulici. Postava Tysona zásadně ovlivní a zpestří celý příběh, jelikož svou povahou a popsaným vzhledem vyniká nad ostatními postavami.

Percy Jackson – Moře nestvůrHned během několika školních dnů se ve školní tělocvičně stane incident s fantastickými obludami. Zde je příběh tak chaoticky popsán, že ve výsledku ani nevíte, kdo proti komu bojoval, a kde se nestvůry v tělocvičně vzaly.

Po incidentu se Percy vrací do tábora, kde se, k jeho smůle, změnil tým vedoucích. Bere si s sebou i Tysona, který, jak se později zjistí, je kyklop. Strom, který chránil tábor před vstupem nežádoucích osob, pomalu odumírá. Percy spolu s Anabeth a Tysonem vymýšlí plán, jak tábor zachránit. Percy má zvláštní sny o Groverovi, které jak se zdá, jsou skutečností. Grover se ocitl na neznámém ostrově v zajetí kyklopa, který si ho chce vzít, jelikož si myslí, že Grover je kyklopka.

Hrdinové zjišťují, že ostrov se nachází kdesi v Moři nestvůr, kde má kyklop i pověstné Zlaté rouno. To by mohlo strom, tedy i tábor zachránit. Vydávají se tedy na výpravu do Moře nestvůr. Cestou je čekají napínavé situace a žádný ze čtenářů nemůže do poslední chvíle tušit, jak celý příběh vlastně skončí - zda se Percymu podaří získat rouno, zachránit Grovera a bezpečně se vrátit do tábora.

Hlavním nedostatkem knihy, jsou dle mého názoru podobné situace. Hlavní hrdiny někdo napadne, oni použijí meče a štíty a nakonec protivníka přemohou. To je sice pěkné zpestření děje, ale ne v případě, že se tyto situace objeví v ději několikrát.

Kniha je velmi kvalitně propracována vzhledově. Obal je zářivý, lesklý, i hezky barevně provedený, což si myslím, že při koupi čtenáře hodně ovlivní. Děj má spád a je bez dlouhých a nudných pasáží, které děti rády vynechávají. Konec knihy zdá se býti příliš useknutý, ale již v dalším dílu snad najdu pokračování a návaznost na ony události poslední kapitoly.

Žádné komentáře:

Okomentovat